DIET

BAB 2

  • Tenaga ialah kuasa untuk melakukan sesuatu kerja.
  • Nutrien pembekal tenaga dan haba.
  1. Karbohidrat ; 4kkal/ 17kJ
  2. Lemak ; 9kkal/38kJ
  3. Protein ; 4kkal/17kJ
  • Satu kilokalori ialah jumlah haba yang diperlukan unutk menaikkan suhu satu kilogram air sebanyak 1 C.
  • Langkah mengira nilai tenaga:
  1. Kenalpasti berat makanan.
  2. Kenalpasti E.P (Edible Portion) makanan ; i- jika E.P 100%, kira terus nilai tenaga, ii- jika E.P kurang 100%, kira E.P dahulu sebelum mengira nilai tenaga.
  3. Kira nilai tenaga makanan.
  • Contoh : (E.P makanan 100%), cara mengira nilai tenaga 100g roti telur
  • 100 g roti telur mengandungi : 9.2 g protein, 10.0 g lemak dan 34.2 g karbohidrat
  • 100 g roti telur- protein (9.2 g x 17kJ = 156.4 kJ), lemak (10.0 g x 38kJ = 380.0 kJ), karbohidrat (34.2 g x 17kJ = 581.4 kJ), jumlah nilai tenaga = 1117.8 kJ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s